Tuesday, October 21

FED UP dengan sistem!

siapa pernah BELAJAR pjj angkat kaki cepat! haha.. nak cerita pasal kefedupan aku menghadap sistem web yang aku GUNA untuk sambung belajar ni.. kalau korang tak pernah pakai sistem ni sebab tak belaja pjj macam aku, meh aku bagitau macam mana nak guna.. SISTEM ni macam korang guna korang punya ONLINE banking sebab ada limited time.. FIRST bukak web UiTM then korang cari pautan link then click iClass, kat situ kena log in.. kena masukkan username dan password untuk access ke KELAS yang korang belajar tu.. eh, dah macam cara-cara la pulak, padahal tadi nak cerita pasal fedup dengan sistem.. apa-apa jela ye, just nak buat korang faham aje sistem tu macam mana sebelum aku teruskan cerita ni ha.. okay, nak dijadikan cerita minggu lepas LECTURER aku ada bagi discussion dekat iclass tu, so kira macam kena jawab online la kan sebab korang kena underspot hantar jawapan dekat soalan tu.. tengah aku menaip tetiba bos aku datang ofis, cakap pasal pekerja so aku tinggal la jawapan aku ni kat desktop.. aku dah TAIP separuh jawapan dah ni, dah berjela la jugak aku membebel jawapan untuk soalan tu.. tup tup aku datang dekat pc nak sambung kerja, tengok-tengok SESSION EXPIRED! fuhh, dah naik gila nak hangin dah time tu.. okay takpe, sabar lagi noh. Almaklum, adat belajar lah kan, aku anggap je ni dugaan untuk orang yang baik macam aku ni ha (perasan haih!).. haha.. so aku pun ingat-ingat la balik ayat apa nak ditaip sebab soalan berdasarkan fakta dan huraian, dan ianya BERBAHASA INGGERIS ye.. dan  aku sure kali kedua ni ayat takkan boombastik macam kali pertama aku menulis la kan.. okay, tawaduk tu sangat perlu dalam situasi macam ni.. dengan parah dan panas hati, aku pun START menaip balik jawapan dekat iclass tu.. dah hampir sampai ke penghujung, bos aku lagi sorang datang suruh cepat nak PERGI meeting pulak! ahh sudah, kerja dalam sistem tak boleh save pulak tu, nak tekan SUBMIT pulak tak boleh sebab tak siap lagi ha.. kalau copy then paste dalam WORD, nanti bila kita copy then paste balik dalam sistem akan jadi tulisan lain.. so lecturer akan claim aku MENIRU! oh nooo.. dengan rela hati aku bergegas keluar OFIS tuju ke kereta nak pergi meeting.. memang dalam hati ni rasa macam nak marki orang je.. haaa.. redha ajelah cik bedah oii.. Balik je dari meeting aku tengok lagi sekali sistem expired, punya la sakit hati rasa macam nak je hempuk PC ni! korang takkan rasa apa aku rasa melainkan kena dekat korang, perit Ooo.. Rasa macam jatuh dihempap dengan kereta perasaan remuk aku ni sebab kena taip balik.. fedup ooii fedup! nak buat dekat rumah sewa, internet telefon tak kuat.. LAPTOP aku pun dah bangang jadinya, so bertambah-tambah feduupnya haih.. lepas habis waktu kerja, bos pun dah balik agenda menaip pun bermula tapi sedih sebab AYAT-AYAT aku dah habis dicurahkan tadi, yang tinggal hanya ayat-ayat sado je.. apakan daya, jawab jugaklah soalan tu..
pesanan ikhlas untuk diri sendiri, jangan curi-curi buat assignment time kerja walaupun bos tak ada sebab bos boleh muncul bila-bila masa sahaja dan khidmat aku sentiasa diperlukan selagi waktu bekerja masih ada.. so, berpadanlah muka aku kena buat assignment lepas habis office hour!

Thursday, October 16

GIVEAWAY by melangkau garisan!

woot, woot nak join satu giveaway dari sorang blogger ni.. dia punya giveaway buat aku sangat TERTARIK okay, why? sebab perfume kegemaran, kesukaan dan kegilaan.. haa, kau hado? haha.. korang pun boleh join giveaway ni, sorang yang bertuah akan dapat SET MINIATURE perfume CHANNEL ni ye, yang lain-lain yang bertuah akan dapat SHAWL youllss.. meletop gitu dapat shawl free kan..  kalau sesiapa yang berminat tu boleh la dapatkan syarat-syarat untuk sertai giveaway dari BLOG NI .. jom ramai-ramai join!

Giveaway ni sampai 11 Nov 2014 aje tauu.. cepat2 sebelum terlambat!

Wednesday, October 15

SALE GILA-GILA UNTUK KERETA RANGE ROVER! GAJI BAWAH 2K pun mampu

yeay, first entri untuk bulan oktober.. dah start kelas ni kira asyik sibuk je memanjang.. rasa macam tak cukup masa je nak buat apa-apa .. kerja dekat ofis ni pun boleh tahan jugak banyak, boleh buat pengsan tak cukup rehat oo.. takpayah la kot nak mukadimah banyak-banyak sebab aku pasti korang mesti EXCITED bila cerita pasal range rover kan? siapa tak minat kereta tu sila angkat HIDUNG.. mostly mesti ramai minat then ada yang dah pasang cita-cita nak beli range rover tu kan ( ke aku je).. haha.. baru-baru ni dapat wassap dari CLASSMATE pjj aku ni.. dia cakap ade LELONGAN jpj untuk sebuah kereta RANGE ROVER! omg, omg gila excited aku ha.. diorang lelong murah je wey, bayar downpayment 10k then bulanan RM700 je untuk 7 tahun.. siapa taknak, dia gila.. yelah, Range rover tu doh.. mahal siot kalau beli yang baru.. silap-silap aku umur 40 tahun pun belum dapat beli, dah ada peluang macam ni kononnya nak try my LUCK la kan.. ni gambar dia kasi kat aku, aku screenshot untuk korang okay,seriusly cantik sangat sebab warna putih.. aku minat warna putih ni ha, lawa!

lama aku TENGOK gambar kereta ni, dalam hati duk fikir kalau la bebetul dapat, memang aku nak tayang kat kengkawan (riaknyaa aku) .. haha.. kalau la dapat, aku bawak FAMILY aku pergi jalan-jalan makan angin merata.. tiap bulan habis DUIT pergi jalan-jalan pun takpa kalau dapat kereta macam ni sebab mesti mak aku happy gila.. duk fikir punya fikir, aku pun cakap la kat mana JPJ lelong kereta tu, aku nak pi bayar then ANGKAT terus je, tak mau fikir panjang dah sebab memang minat sangat-sangat dah.. dah tergedik-gedik habis dah ni.. pastu, tunggu la kawan aku balas wassap, kembang kuncup je hidung aku tunggu dia balas wassap aku.. aku duk fikir mungkin dia sibuk kot, aku tunggu lagi sampai petang, pastu wassap MASUK! happy nya, dia bg satu image kat wassap, ni ha
serius rasa nak BUNUH orang! haa, aku pun percaya la bulat-bulat sebab dia tu muka memang baik gilas.. aku tak sangka aku KENA PRANK! rasa macam nak terjun bangunan je aku tengok gambar ni.. kalau aku jumpa dia time ni, memang aku TERBALIKKAN kereta myvi dia.. serius aku terbalikkannnnnn.. hahaha.. dia punya la gelakkan aku kaw-kaw punya, aku rasa macam aahhh bodohnyaaa.. korang pun terkena jugak dengan entri aku ni kan? okay meh kita kena sama-sama.. haha

moralnya, jangan terlalu EXCITED dengan benda yang tak pasti kesahihannya yee... 


Friday, September 26

My LIL SISTER yang fobia dengan roundbout bila aku drive..

aku tak tahu samada ni LAWAK atau tindakan bodoh aku sebenarnya.. hihi.. actually, aku ada adik perempuan yang belajar MEDICINE dekat Royal College of Medicine Perak ni dan dia wajib duduk HOSTEL yang disediakan pihak institusi.. dari RUMAH yang aku duduk nak pergi dekat hostel dia almost 30 minit jugak la then aku ni memang jenis penyayang sikit so mostly seminggu akan ada dua tiga kali aku bawak dia keluar.. then yang PART paling aku tak suka bila tanya dia nak pergi mana or nak keluar atas urusan apa dia mesti akan cakap tak tahu, bukan sekali dua aku kena tapi dah berkali-kali hokayy.. aku GERAM, sebab rumah kitorang jauh then if nak kuar, dengan harapan nak setelkan segala benda yang dia susah nak DAPAT or setel sebab susah keluar hostel tak ada transport.. contoh macam BELI barang ke, nak beli makanan ke or just jalan-jalan.. so DIPENDEKKAN cerita, bila jawapan aku dibalas dengan TAKTAHU dan buat muka tak besalah main HENFONE.. hangin lah aku kan.. tapi masalahnya bila aku hangin, dia buat bodo je macam aku takde perasaan.. (okay, sorry terkutuk sikit, haha).. then sekarang aku dah tahu macam mana nak buat bagi dia bagi jawapan betul-betul nak pergi mana.. caranyaaa senang je ha, dekat dengan rumah dia ada satu ROUNDBOUT besar tau.. aku ugut, aku cakap kalau taknak bagitau nak pergi mana aku pusing roundbout ni sampai dia cakap nak pergi mana.. dia memula ingat aku main-main tau, dia buat bodo je main henfon.. aku buat muka poyo aku pusing je roundbout tu sekali, dua kali then nak masuk tiga kali dia JERIT sambil tangan tunjuk satu jalan suruh masuk situ.. haha.. ingat aku malu ke nak pusing roundbout banyak-banyak kali, aku TAKMALU hokay.. aku tak kisah orang nak tengok kereta aku, nak catit nombor plat sekali pun aku tak kisah! haha.. tapi aku tau dia malu sebab risau terserempak dengan kawan-kawan dia cakap aku gila pusing roundbout banyak-banyak kali.. puas hati aku, hilang terus SAKIT HATI then boleh pulak aku gelak sebab dia jerit sambil gelak-gelak.. tula, sape suruh jawab tak tahu bila aku tanya nak pergi mana.. even sekarang pun, kadang-kadang dia terlupa dan still jawab tak tahu, aku PUSING roundbout banyak-banyak kali.. haha.. aku kakak yang jahat kan? bukan sebab apa, kekadang tu geram tau, kalau tengok henfone bukannya dia dengar apa aku cakap.. macam la dalam henfone tu ada emas berjuta ha.. hahaha.. rasakan kau dik..
gambar ehsan mr.google

BOLEH dipraktikkan pada bf korang (if korang yg drive) or praktikkan pada kawan-kawan yang bila ditanya nak pergi mana tapi dijawab tak tahu.. hentam je pusing roundbout dua tiga kali sampai dia cakap.. haha

Wednesday, September 24

Perempuan dan dot dot dot ...

bila dah START runsing dengan kerja dekat ofis plus dengan NOTA belajar, aku mulalah merayap dekat BLOG yang ada then update blog sendiri nih.. actually tetiba teringat KELAS minggu lepas.. kelas ECONOMIC.. lecturer boleh tahan agak lawak, dan jugak best sebab cara dia mengajar yang sangat awesome.. then, tetiba hati terpanggil untuk update entri pasal kelas haritu.. majoriti CLASSMATE aku perempuan, so banyak benda yang diajar dikaitkan dengan perempuan.. ekonomi? haruslah belajar tetang penawaran serta permintaan kan? korang pernah belajar ekonomi tak nih? aku dah pernah belajar time DIPLOMA dulu tapi masalahnya aku banyak makan SEMUT! dalam erti kata lainnya aku jadi pelupa lah, yang amat pulak tu.. haha.. okay sudah, den nak cerita pasal perempuan dan dot dot dot yang sebenarnya.. dot tu merujuk kepada TABIAT sebenarnye.. actually, my lecturer cakap perempuan memang dilahirkan dengan nafsu kuat MEMBELI ( menyebabkan permintaan yang tinggi terhadap pasaran, ada kaitan dengan ekonomi ye).. dia sendiri mengaku yang dia ada lebih 10 pasang kasut dan beberapa buah ALMARI tudung dan pakaian.. ohh noo.. terkezut den! pastu dia tanya satu kelas, siapa yang ada kasut banyak dan baju banyak.. SEMUA budak perempuan angkat tangan kecuali aku! aku bertambah terkejut tapi yang LAWAKNYA diorang lagi terkejut tengok aku tak angkat tangan.. haha.. yes, disini aku nak MENGAKU yang aku hanya ada 2 pasang KASUT, 1 pasang SELIPAR dan 1 pasang SPORT SHOES.. aku tak pandai la ada kasut banyak sebab tak tahu nak pakai yang mana nanti.. kawan aku pernah gelakkan aku sebab BONET kereta kosong gila.. dia cakap, dia tak pernah tengok bonet kereta orang kosong macam bonet kereta aku, especially perempuan mesti penuh kasut dalam bonet! oh tidakk, aku pembersih orangnya ye, kasut aku yang 4 pasang ada tu pun aku simpan elok2 dekat rak kasut rumah aku.. baju? tak payah cerita la, baju aku satu almari KECIK tu pun tak PENUH lansung.. banyak lagi ruang boleh sumbat.. yang mana baju aku tak nak PAKAI, aku sedekah dekat rumah anak yatim atau orang miskin.. kalau simpan pun bukan nya nak pakai.. aku dari kecik lagi, sampai lah sekarang dah DUDUK sendiri aku tak pernah penuhkan almari.. pakaian aku, termasuklah tudung, baju besar, baju kecik tak pernah penuh almari.. sebab aku ni jenis tak suka BAJU banyak-banyak sebab nanti susah pilih plus rasa macam taknak pakai baju.. hahaha.. untuk pengetahuan korang, almari aku KECIK je.. lebar SEDEPA dan tinggi DAGU aku je.. kecik right? yesss! hahaha.. siapa tak percaya? sila angkat dagu.. anda perlu percaya kerana semuanya BENAR belaka.. hihi.. sekian untuk kali ni.. =)

takde gambar ehsan dari aku untuk tatapan uolls ye.. haha

Sunday, September 21

1st SEMINAR DEGREE.. perjalanan yang awesome!

syukur, syukur sangat akhirnya hari yang ditunggu-tunggu pun tiba.. 1st SEMINAR for degree course.. hari sabtu bergerak ke KL lepas habis kerja, alhamdulillah perjalanan dipermudahkan walaupun hujan LEBAT yang amat.. oh ha, banyak sangat eksiden time aku on the way ke KL tu.. maybe sebab diorang bawak laju sangat kot, kebanyakkan nya terbabas sendiri gara-gara jalan licin hujan lebat.. semua kereta MEWAH pulak tu, tak sayang kereta ke uollss?.. so jangan bawak laju time hujan ye, bawak macam aku je 100km/h , haha.. sampai je KL terus tuju ke CHERAS untuk dinner bersama kawan tersayang, cewaaaahh.. actually, teringin sangat sangat sangat makan steambot, sungguh-sungguh nak tapi hampa coz steambot cheras TUTUP! nanes laju2.. then, boleh pulak nak dinner ni aku naik hangin sebab tak dapat steambot plus nak makan western yang masuk JJCM tu tapi parking TAKADA! haish, memang hangin lah satu badan.. dah la penat dari jauh, nak itu takdapat, nak ini takdapat.. ok FINE, aku terus pergi langat.. cari makan kat situ dengan muka BENGANG.. makan je ape ada haih, dah la lepas tu nak kena shot ke PUNCAK alam pulak, sejam gak tu.. sian member kena marah tak pasal-pasal dengan aku malam tu sebab punca makanan je.. lepas makan dengan LAHAPnya aku terus shot pergi puncak alam pulak, sebab TAJAAN tempat tidur kat puncak alam nun.. so terpaksalah kesana untuk merehatkan otak dan badan.. sampai-sampai je takde tunggu ape dah ha, mandi then sembahyang pastu iron baju terus tido! letih woo.. Esoknya pagi-pagi dah bangun mandi sembahyang then gerak ke UiTM puncak alam.. gila awal doh, pukul 7.50 aku dah terpacak kat dalam UiTM tu.. nasib baik tak sesat noks, sebab U tu besar.. kalau salah masuk dah kena pusing-pusing lagi banyak kali.. so,datang awal.. nasib baik ada orang GUIDE, terima kasih kepada guidance tu ye.. aku masuk KELAS tepat jam 8.15, awal 15 minit sebelum lecturer.. baik kan dapat student macam aku ni ha, okay kelas pun start bla bla bla sampai tengahari stop untuk solat.. aku SOLAT tapi tak makan tengahari pun, risau if aku keluar nanti lambat masuk.. so tahan aje lah perut yang KOSONG dan lapar ni dari pagi, kafe uitm ahad tutup ye anak2 sekalian.. lepas kelas pukul 6.30, KELIBUT pergi kat kereta then shot kedai makan, pukul 7 PETANG baru nak makan.. dah macam puasa pulak, kalau puasa pun dapat PAHALA kan.. huhu.. pukul 8 bergerak balik IPOH, memang mentally dan pysically PENAT sangat.. tapi takpe, demimu ILMU akan kugagahkan juaa.. sekian, sampai rumah pukul 11 sebab berhenti dua kali untuk solat dan tidur kejap sebab mata berat.. hihi..
okay, hakak belanja gambar sikit.. gambar first time ATTEND kelas degree.. fesyen ibu-ibu sangat kan.. takpe2, baru first time kena skema sikit.. tengok next kelas jadi ibu-ibu lagi tak.. trending sangat aku pakai tudung senget! haha

Friday, September 19

duit keluar macam ayaq liuq aihh!

DEWASA ini, wang merupakan perkara terpenting dalam hidup, ia merupakan satu perkara dimana kita memerlukan wang untuk pelbagai urusan kita sehari-hari ( okay, poyo sangat intro kali ni) .. haha.. bab duit ni memang sensitip sangat kan, boleh buat gadoh woo kalau orang pinjam duit kita takmau bayaq.. tapi ini bukan isu kali ni, isu nya nak habaq pasai pa duit keluaq macam ayaq sangat la ni.. keluar loghat utagha aku ha.. dapat duit je habis, dapat je habis.. sekarang ni semua barang nak MAHAL je, makanan pun makaih macam makan kat obersea.. pergi pasar, beli barang DAPUR je sekali pergi mesti habis almost seratus.. gila babeng barang sekarang punya harga, kopak nak bayar.. aku sorang jeke rasa ni? or ada orang lain lagi yang rasa jugak harga barang sekarang.. yang tak pernah belanja beli barang rumah tu sila jangan jadi pengulas sebab korang takkan faham orang-orang yang berjiwa ibu macam aku ni (eh, bila kawen?) .. aku ni suka pergi beli barang dapur, tak kisah la dekat PASAR basah ke, dekat TESCO ke, MYDIN ke, asal ada barang dapur je semua pun boleh ha.. actually semua yang aku beli memang KEPERLUAN, memang untuk kegunaan dapur.. orang boleh cakap, okay CUT sikit perbelanjaan dan beli yang mana perlu.. tapi masalahnya semua perlu okay! dah tu kalau pergi pasar, even buat list pun dah bajet cukup2 RM50 pun, mesti akan ada jugak overspending.. padahal dah ikut PLANNING list tu dah.. (orang pasar tak reti kira, or aku tak reti kira eh?) haha.. I WISH I had a very BIG money tree!!! boleh la belanja satu kampung kan.. hihi

Thursday, September 18

SAMAN memang tak dapat dipisahkan!

Dah 7 tahun ada lesen MEMANDU kereta dengan motor, tapi aku ni ade penyakit sebab sentiasa lekat dengan saman! susah la jadi orang cuai ni, setahun mesti ada dua kali kena saman.. ahh SUFFER nya rasa.. tahun lepas kena saman seat belt dan SAMAN aes dua serentak hari yang sama dan waktu yang lari 10 minit je.. oh sangat SADIS yee.. tahun ni kena saman aes kat bangi dan the latest one is saman LAMPU isyarat! woii, lampu isyarat tu kuning lagi tau bila aku lepas tetiba kamera tu klik2 gambar nombor KERETA aku.. melayang duit, melayang oh melayang ku terbang.. rasa nak nangis tau time kena tu.. yelah dah lewat pagi, aku balik lambat gara-gara nak setel kerja bisnes aku tu, then MENGANTUK yang amat.. yelah, aku expect takde kereta dekat traffic light kan, then dah hijau kelip-kelip sebelum tukar ke MERAH, aku jalan laa.. tapi tetiba tukar kuning then argghh gambar KERETA aku ditangkap! rasa macam nak je aku berhenti pergi turun sepak tiang kamera tu, tapi fikirkan nanti kaki aku yang akan sakit so aku BATALKAN niat murni aku tu.. haha.. tunggu ajelah SURAT saman tu sampai.. kalau taknak bayar boleh tak eh? .. haha.. gambar bawah ni aku dapat dari MR.GOOGLE hokay, jangan marah aaa..

p/s: untuk pesanan rakan-rakan blogger, jangan la jadi CUAI macam aku ni.. bawak kereta nak drifter aje, then kalau boleh semua ikut undang-undang sendiri.. haisshh.. 

Friday, September 12

LIEBSTER AWARD!

woot, woot.. okay nak habaq mai ni.. first time kite dapat LIEBSTER AWARD ni ha.. penganugerahan bagi bakat2 baru dalam dunia blogging.. orang yang baik hati memberi ni ha lissadblog .. sila lawat dan follow blog dia hokayy.. =)
LIEBSTER AWARD ni ada peraturan-peraturan yang dah ditetapkan okay :
  • first, uolls kena mentioned blogger yang calonkan korang dan letak link blog orang tu dalam entri uolls.
  • second, kena jawab 11 soalan yang dia tanya
  • third, kena calonkan blogger lain yang follower kurang dari 1000 orang.
  • fourth, buat 11 soalan untuk ditanya pada 11 blogger tersebut
  • fifth, maklumkan pada blogger tersebut

okay, untuk soalan-soalan lisa, kat sini aku bagi jawapan nya okay..

1. Bulan Kelahiran - April
2. Binatang yang ditakuti - Ular
3. Lagu jiwang yang aku suka - A thousand year (lagu jiwang gak kan)
4. Sekolah Menengah terakhir - SMK Raja Muda Musa
5. Warna favourite - Merah, Tiffany blue.
6. Sifat peribadi - Sangat periang, banyak cakap, senang menangis
7. Nama Manja - Jijie (sepupu rapat je yang panggil nama ni)
8. Pelakon pujaan - Tom Cruise
9. Cerita Bollywood yang aku suka - 3 Idiots
10. Program Realiti yang nak disertai - Raja Lawak
11. Kali terakhir menangis - Semalam (kan aku cakap aku kuat nangis)

DONE!

sekarang nak calonkan 11 blogger lain pulak :

Soalan-soalan yang korang kena jawab ade dekat bawah ni ye :-

1. Berapa berat badan korang 10 tahun yang lepas? ingat lagi tak?.
2. Siapa best friend sekolah rendah korang yang masih still contact sampai sekarang?
3. Berapa kali korang pernah fall in love? (soalan maut)
4. Saiz kasut korang berapa?
5. Apa impian korang yang masih belum tercapai?
6. Adik beradik korang berapa orang? korang yang keberapa?
7. Telefon pertama korang apa?
8. Apa cerita hollywood yang korang minat gila?
9. Korang akan menangis apabila ....
10. Kenapa korang suka menulis blog?
11. Perkara paling memalukan pernah terjadi dekat korang apa?

yeay, dah siap semua.. selamat menjawab uolls!

Thursday, September 11

Bersusah susah dahulu, Bersenang senang kemudian

Tahun 2014 ni terlalu banyak benda yang berlaku dalam HIDUP seharian aku,. mula bekerja penghujung tahun 2013, so permulaan segalanya nya jadi tahun 2014 la kan.. tahun ni memang tahun yang mencabar PERASAAN dan JIWA lah jugak.. mula-mula bekerja je, company dah start dengan masalah dalaman orang atasan, okay still rilex dan bertahan,, Alhamdulillah masih boleh bertahan sampai ke harini, see dah 9 bulan dah kerja.. then bila dah surut, berniaga online yang lama pun tiba-tiba bermasalah dan TERKUBUR macam tu je.. mula pening fikir pasal side income, actually sebab nak buat EXTRA saving sebab nak capai sesuatu.. apa? erm, biarlah rahsiaa.. haha.. then, mula balik dengan bisnes online yang lain, jaga MARKETING dan PRODUCTION sendiri.. bisnes kali ni sakit sikit lah sebab produk keluaran sendiri, sampai satu tahap pernah fed up sebab order banyak tapi produk tak dapat keluar.. then convert jadi bisness partner dengan my dear little sister, dia belajar lagi so macam dapat CURI curi masa nak handle stok.. aku kerja macam ni kekadang busy sesangat sampai tak sempat pun nak makan.. okay masalah setel, dan untuk pengetahuan korang aku ada homestay sendiri yang aku handle.. aku stay ipoh, homestay aku di Kuala Kangsar so kena curi-curi masa yang ada time malam balik kk untuk buat cleaning.. penat tu tak payah cerita la, kekadang bila aku balik ofis pukul 5.30 then terkejar-kejar balik ke kk.. sampai kk dah pukul 6 lebih then sembahyang makan dan rehat.. lepas MAGHRIB terus start kerja-kerja then pukul 11 akan shot balik ke IPOH balik.. kalau orang lain, aku sangat pasti takkan buat kerja GILA macam aku kan.. tapi aku TERPAKSA, sebab pekerja-pekerja yang aku ada sebelum ni semuanya buat hal.. taknak datang kerja la, itu la, ini la.. so handle sendiri, PENAT sendiri.. so rutin aku berhari-hari adalah kerja OFIS, then check stok plus pos barang dekat POSLAJU, pastu berkejar untuk cleaning (cleaning seminggu dua kali).. korang rasa camna rutin aku tu? aku tak tau la kalau ada orang yang kerja lebih teruk dari aku kan.. harap-harap yang rutin lagi teruk dari aku tu, tabah dan BERSABAR la okay.. sekarang pulak dah tambah lagi satu tanggungjawab aku.. aku kan sambung STUDY buat degree pjj, so sekarang rutin sehari-hari aku makin bertambah.. tapi aku pegang kata-kata mama aku, bersusah susah dahulu, bersenang senang kemudian.. bila fikir-fikir balik, betul jugak tu tapi dah tak larat laa.. umur baru 22 tahun, tapi penat kerja macam umur dah 50 tahun.. haha.. over sangat! . yelah, first kerja ofis, then bisnes online, then homestay pastu study! banyak gila kan? eh tapi still got time nak update blog, ini KESUKAAN aku, walau sibuk macam mana pun aku tetap akan cari masa update blog ni.. ritu pergi konvo, aku cerita kat member aku pasal life aku sekarang, dia kata aku gila.. tanya aku tak penat ke? haruslah penat, nak tercabut kaki aku ni tau tak? haha.. havoc sangat kan life aku diusia yang sangat muda ni.. muda ke? haha..
okay, pada yang cakap aku merungut dalam entri kali ni, sila tutup blog aku. haha .. actually, just nak cerita pengalaman hidup dan rutin harian yang sangat sibuk ni.. bak kata BEST FRIEND aku, kau ni TAKDE LIFE KE? dia kata camtu sebab member lain semua duk sibuk hanging out then enjoy time muda-muda camni, tapi aku sibuk dengan kesibukkan yang macam ni.. tapi takpe, bersusah susah dahulu.. lepas aku dapat beli BANGLO sebijik, AUDI sebuah, okay then aku dah boleh duk diam! cita cita nak lebih aje kan, padahal entah la dapat or tak nye haa.. kalau aku kawin dengan orang sanggup support hidup aku tahun depan, okay dah start boleh duduk diam update blog tiap-tiap hari sebab tak payah kerja.. hahaha

segmen ben ashaari : impianku, seorang blogger!

Okay uolls, first time nak masuk segmen ni, segmen impianku seorang blogger oleh BEN ASHAARI.. ye, blogger fofular tu.. hihi.. nak masuk segmen ni kena la ikut syarat-syarat dan peraturan abg ben.. cewaah, macam kenal BERTAHUN lamanya panggil abg2 bagai.. padahal duk jadi silent reader je.. ni peraturan-peraturan yg nak kena ikut :

1. Kena intro serba sedikit pasal latar belakang
2. Cerita kelebihan blog
3. Impian sebagai blogger

Bismillah, aku anak TENGAH dari tiga adik beradik. Mama dan abah aku asalnya orang UTARA, so aku ni anak utara la sebenarnya sebab lahir pun di utara tanah AIR. bepindah ke PERAK waktu aku nak masuk darjah satu. Sekarang aku bekerja sebagai setiausaha am dekat syarikat SWASTA di ipoh, aku pelajar lepasan DIPLOMA POLITEKNIK, alhamdulillah sekarang tengah continue buat pjj dekat UiTM puncak alam. Aku ni cheerfull gila, tapi kuat nangis

Blog ni sepenuhnya ditulis oleh aku, semuanya karya-karya AGUNG yang aku dapat hasil tolakkan dari otak yang suka merepek-repek. sesiapa yang selalu baca blog aku akan tahu aku orang jenis yang macam mana. kekadang bila teringat satu-satu benda pun boleh buat aku tulis blog ni. Pendek kata, BLOG ni tentang soal kehidupan aku sehari-hari lah.

Impian aku sebagai blogger, aku nak jadi blogger yang ramai follower then ramai readers sebab aku suka orang baca penulisan aku. Aku dulu pernah bercita-cita nak jadi PENULIS, pernah menulis novel tapi tergendala gara-gara LAPTOP hilang. So terpaksa kuburkan niat, lagipun tulis novel perlukan tumpuan, kalau tulis blog satu-satu TOPIK tak perlu berhari-hari pun kan. hihi

okay sesiapa yang nak join segmen ni boleh ke blog Ben Ashaari ni ye.. cepat2 tau sebab tamat 11 September 2014 jam 8 malam! ok baii..

Tuesday, September 9

yeay dah konvo!

Alhamdulillah, setelah setahun setengah menunggu akhirnya konvo jugak! memang lambat, tapi puas hati dengan konvo ni sebab setahun lebih tak jumpa kengkawan time belajar dulu, memang RINDU habis la haih.. dapat jumpa, peluk cium semua bagai.. bila dah datang tempat belajar ni, semua benda dapat MENGIMBAU kenangan.. kenangan dalam KELAS, rumah SEWA, then semua pakat dok gosip bagai la.. mengutuk orang pun ada.. ehh, haha.. seronok tak hengat, tak sedar diri cuti dua hari je.. then balik-balik ofis kerja berlambak bertimbun.. nasib lah kan, yang penting aku dapat naik pentas untuk konvo, eh diva pulak! .. tak tau nak cerita macam mana, tapi memang happening habis, dah la homestay yang aku sewa untuk datang konvo tu best yang amat.. owner baik gila, aku checkout pukul 6 petang wey, padahal biasa orang checkout tengahari.. dah buat macam homestay sendiri pulak dah haih.. so bila checkout lambat, banyak la aktiviti aku sementara dekat situ.. tak habis-habis mengimbau kenangan lalu, siap pergi melawat orang KAMPUNG owner rumah sewa aku time belajar dulu lagi ha.. seronok tak kira, macam taknak balik.. see? tak sedar diri kan padahal esoknya kerja.. haha.. okay, layan gambar dulu! 








Rezeki pingat KETUA JABATAN khas untuk kedua orang tua ku yang tersayang.. sayang mama abah DUNIA AKHIRAT!

Monday, September 8

bila customer buat lawak tak masuk akal

seperti yang korang tahu kan, aku buat bisnes CHOCO JAR secara kecil-kecilan kan, so macam-macam perangai customer yang aku jumpa tapi tak ada lah teruk sangat.. biasalah if diorang REQUEST itu ini, sebab tu common things la kan.. tapi customer kali ni memang buat lawak sungguh.. mula-mula nak MARAH sebab request dia tu tapi bila fikir-fikir balik rasa nak GELAK pun ada ha... macam sekarang dalam zaman batu, padahal teknologi dah berpikul-pikul depan mata semua orang.. takmau mukadimah panjang-panjang tapi nak cerita part lawaknya tu.. dia nak ORDER choco jar dari aku.. then tanya la macam-macam.. aku pun celoteh la bla bla bla bla dekat dia .. aku cakap harga if ambil by hand cuma cas harga barang ajelah kan, sebab sesetengah orang CAS jugak kos penghantaran sebab kira minyak kan.. tapi aku ni baik hati, so ambil harga barang jelah.. then cakap lagi if nak by pos, kena la tambah kos pos RM6 untuk 1-4 pcs then RM9 untuk 5-10 pcs kan.. so dah terang lagi bersuluh la kan kenyataan aku tu, TAKDE lansung perkataan kiasan or apa-apa.. aku siap cakap aku stay dekat IPOH ni, so order jauh-jauh memang by pos jelah senang.. then yang paling sakit hatinya, dia punya soalan punya la banyak yang amat.. tapi takpa, aku kan SELLER jadi jadi tanggungjawab aku la nak bagi customer faham dan yakin dengan produk kita kan.. nak dijadikan cerita nya, dah habis tanya semua bagai kan .. dia pun decide nak beli choco jar original flavour 1 pcs sebab nak rasa, pastu aku cakap la boleh.. then explain pulak pasal cara PAYMENT dan kos postage.. pastu dia boleh cakap nak AMBIL BY HAND! by hand hokayy uolls.. okay aku cakap la choco jar original flavour RM7 jelah sebab nak ambil by hand, pastu aku tanya la nak jumpa dekat mana.. aku bagi la list tempat yang aku dah tetapkan kat area ipoh ni.. korang nak tau dia cakap apa? dia kata dia duduk SHAH ALAM! dia nak cod.. haa, memang banyak sangat cantik kan nak hantar choco jar rm7 sampai ke shah alam then habiskan duit minyak and tol aku sampai rm100.. ini bukan berniaga, ni nak BANKRAPkan aku.. then aku macam terkelu sikit tak tau nak marah or nak gelak.. so, dengan blur-blur aku tanya dia pernah beli barang online tak? dia cakap pernah beli sekali, tu pun COD dengan seller.. ishh, pening kepala aku.. last-last dia senyap, okay selamat! malas dah nak jawab soalan-soalan dia haa.. haha.. ok bai..
p/s : buyer2 sekelian, please jika kalau anda tak pernah beli online sekalipun, cuba ye fikir logik sikit ye.. ok bai lagi sekali!

Thursday, August 21

Gegadis gegar Setia City Mall

JUMPA bff! same day pergi daftar belajar degree tu, aku ajak gegadis ni lepak sesama.. rasa macam lama sangat tak jumpa tau.. yang sorang tu duk RUSSIA, setahun sekali je balik ha.. yang dua orang tu duk belajar lagi, masing-masing sibuk sesangat.. padahal aku yang paling sibuk, bila diorang ajak jumpa je den yang tak boleh.. okay, disebabkan dah tahu sapa bff aku kan? taknak cerita banyak, kitorang berjalan puas-puas naik turun dalam SETIA CITY MALL tu, semua kedai nak masuk then semua barang nak beli.. fuhh, rabak poket.. aku tak beli pape ye, handbag je satu.. opss.. haha.. nak tengok movie memang dah tak sempat.. diorang lambat datang, dua jam aku tunggu kat situ.. nasib baik tak kena lepuk sorang-sorang.. haha.. layan GAMBAR ajelaa, sikit aje yang ada.. dah try transfer 5 6 gambar ke PC tadi tapi 2 gambar ni je yang selamat sampai ke PC, jadi cuci mata yang ini ajelaaa.. haha..
 BFF forever! kau hadoo

DAFTAR degree done!

Alhamdulillah, sabtu lepas dengan jayanya DRIVE seorang diri ke KL berbekalkan secebis GPS dalam handphone je.. secebis? eh pun boleh la kan.. tapi sampai aje dalam pekan KL boleh pulak sesat salah jalan masuk ke KL SENTRAL, gelabah tak pasal.. dah la tak pernah drive sorang-sorang kat KL.. sebelum ni pernah berjanji dengan diri sendiri tau, takkan duduk KL sebab serabut tengok jalan KL tu, tak sanggup nak redah jem la.. memang aku sampai petang tu agak jem la jugak, serabut je nengok haih.. nak uturn pun susah, nak kena jumpa jalan betol-betol baru boleh Uturn balik.. kalau tak, jangan harapla wey nak uturn jalan besar dan sesak macam tu, silap-silap kena horn bertalu je.. nasib baik la aku naik kereta PLAT perak, so kalau buat salah macam orang boleh consider lagi.. yelah as orang luar KL, konfem la tak tahu jalan.. haha.. perjalanan bermula petang jumaat tu lepas asar then straight je tuju ke CHERAS (walaupun sesat).. tak berhenti pun mana-mana.. berhenti pun bila dah betul-betul sampai kat hotel taman connaught tu je.. fuhh, penat habaqq ang.. haha.. sampai-sampai terus kelibut pergi reception, nasib baik la dah book online awal-awal.. kalau tak, memang masakla takde bilik untuk aku.. faham-faham la kalau esoknya weekend kan? semua nak CHECK IN aje.. oppss.. haha, entri 18sx tak dibenarkan la.. pagi sabtu tu, awal pagi lagi aku dah terpacak dalam bilik air tu nak mandi.. gila sejuk la sebab aircond dari malam sampai pagi terpasang je.. siap cepat2 then terus pegi ambik jejaka-jejaka malaya kat flat len seng tu (member2 poli hokay).. dan perjalanan pun BERMULA ke UiTM shah alam.. bermulalah hari pendaftaran dan segala mak nenek yang nak kena setel haritu.. kad pelajar, yuran then dokumen-dokumen yang berkaitan lah kan.. setel semua then dengar taklimat jap pastu blah.. haha.. choii dengar taklimat, haha.. padahal tak dengar pun.. ok bai..
tudung senget, nama AZIS, pun boleh laaaaa...

jejaka malaya lah sangat kannn.. haha


Friday, August 8

Penyakit 'M' dah mula menular dekat aku!

penyakit 'M' dah tekena tempias dah kat aku sekarang ni ha.. tahu tak penyakit 'M' tu apa? tak tahu ek? penyakit 'M' tu penyakit MALAS atau dalam erti kata lainnya, aku dah jadi PEMALAS! eh mane ade orang nak mengaku dia malas kan? tapi aku nak mengaku dengan akuan sebenar-benarnya aku dah jadi pemalas.. sejak habis bulan RAMADHAN ni, then dah lepas raya aku jadi pemalas wey.. kenapa eh?.. bangun pagi nak pergi KERJA pun malas yang amat, subuh tu dulu selalu awal waktu tapi sekarang dah hujung-hujung baru rasa nak bangun.. padahal ritu cuti RAYA seminggu aje tau, bukan sebulan pun.. tapi mane entah datang penyakit MALAS ni.. nak makan malas, nak mandi malas, nak pergi bank malas, tambah-tambah lagi nak buat kerja lagilah MALAS haihh.. rasa nak meletop aje ni kalau duduk dalam ofis lama-lama then mengadap kerja banyak.. sekarang duduk dalam ofis asyik menguap aje, padahal BUKAN tak cukup tidur pun.. tidur pukul 12.30 kira lambat ke? haih, SERIUS malas! minggu depan dah start nak daftar untuk PJJ UiTM, camne la kalau penyakit malas ni still lagi duk menular makin banyak ni.. harap-harap la untuk sementara je penyakit malas ni, minggu depan nak kena bagi RAJIN lebih sebab kalau tak, memang malas la selama-lamanya nih.. tanggungjawab makin lama makin banyak makin TINGGI, tapi penyakit ni pun makin lama makin TEBAL lah pulak.. ade ubat tak untuk penyakit malas ni? kalau ada tolong bagi SUGGESTION sikit.. hee

Monday, August 4

HARI RAYA tahun 2014

SELAMAT HARI RAYA! orang dah habis raya seminggu dah, harini baru sempat nak update blog ucap selamat hari raya.. almaklumlah bercuti seminggu, memang SERONOK habis duduk dekat rumah.. tapi tak best! sebab kena layan tetamu mak aih punya la ramai.. lepas sorang, sorang pulak datang.. kenapa tak kumpul-kumpul then datang reramai.. penat den nak hidang air dengan makanan tauuu.. takpe, kan Rasullullah ade cakap, tetamu tu perlu dilayan dengan sebaik mngkin.. alhamdulillah, tahun ni raya sangat sangat lah bersederhana.. kenapa? sebab mungkin dah kerja kot.. feeling nak RAYA tu macam dah hilang sikit demi sedikit..  baju raya ada sehelai aje, sederhana kan? haa, tulah penangan raya tahun ni.. baju raya pun ala kadar je, kuih pun buat sejenis je, buat kek dua jenis, then rendang.. lain-lain semua beli.. tapi raya tahun ni paling havoc sikit bab RENDANG, 3 ekor ayam wey.. biasa kalau raya mesti 1 setengah ekor je tapi kali ni over pulak.. tahun ni mostly banyak aku yang buat, sebab yelah ma pun dah start tak larat.. kesian  pulak, so as SULUNG perempuan mestilah jadi yang paling busy sehari sebelum raya tu.. memang bergelimpangan aku tido kat dapur masak tu gara-gara nak tunggu rendang betul-betul kering.. baju dapur tak payah cakap la, sampai basah sebab main air.. kejap-kejap basuh itu, kejap-kejap basuh ini.. periuk besar memang tak hingga la.. haha.. tapi puas tahun ni sebab rasa penat tu berbaloi-baloi.. air tangan sendiri, masak untuk FAMILY, ofcoz macam seronok gila kan.. hihi.. pagi raya tu membuta tak henggat, lepas subuh boleh pulak tidor balik.. nasib baik bangun-bangun tu duk awal lagi, sempat la buat apa yang patut ha.. raya tahun ni balik belah abah dulu, tu pun dah raya ke lima baru balik KAMPUNG.. maybe minggu depan kampung mama pulak kot, entah tengok aje lah macam mana nanti ha.. and paling tak boleh nak terima, KESEDERHANAAN tahun ni membuatkan aku takde satu pun gambar hari raya! sila tutup muka sendiri.. takpe, yang penting macam mana pengisian hari raya yang kita sambut tu kan.. at least tak kena kecam sebab selfie atas kubur, ehhh.. okay uolls, takde gambar raya untuk tatapan umum ye sebab memang beraya tanpa GAMBAR lansung tahun ni hokay.. nak datang raya? mai la, tapi boleh serve biskut kering ajelah yang mampu.. nak datang raya kat rumah sewa aku kat sini pun boleh, lagilah lansung ade air SEJUK je.. nak? mai la.. duit raya takdak! harap maklum ye.. eh, haa selamat hari raya ye, maaf zahir batin dan SALAM kosong kosong (sambil nyanyi lagu najwa latip).. =P

e-PJJ UiTM SHAH ALAM

alhamdulillah, syukur sangat kehadrat ILLAHI, dah lama tertunggu-tunggu result e-pjj ni.. tiap bulan rasa NERVOUS aje sebab risau tak dapat sambung buat degree.. bos bising tanya kenapa nak sambung belajar lagi sebab sekarang nak KERJA semua nak tengok PENGALAMAN.. no big deal lah bos, saya bukan nya nak stay sini sampai tua.. mesti nak jugak merasa pegang jawatan tinggi2.. nanti dah STABIL sikit boleh la nak buat loan bukak perniagaan sendiri.. iye dok?.. actually, mama and abah yang berhajat sangat nak tengok salah seorang anak dia sambung degree, so kita tunaikan permintaan diorang.. walaupun hanya pjj je, at least bila orang tanya boleh jugak cakap habis DEGREE kan.. degree ni makan masa almost 4-8 tahun jugak la, lama tu.. tak tau la mampu bertahan ataupun tak, doa-doakan boleh dan sanggup bertahan sampai habis belajar.. yelah, DEGREE full time dengan part time ni tak sama.. ni belajar nak kena kerja, banyak benda woo nak kena fikir.. silap-silap banyak tunggang langgang aje nanti ha.. harap-harap sangat dapat atur hidup lebih berSISTEMATIK lepasni.. cewaahh.. aku dapat kursus kesinambungan dari kursus diploma dulu ha.. kali ni dapat IJAZAH SARJANA MUDA PENGURUSAN SISTEM PEJABAT (KEPUJIAN) haa, panjang sangat nama kursusnya haih.. 16 hb ogos ni dah kena pi daftar dan lapor diri kat kampus UiTM shah alam, harap-harap semuanya berjalan lancar seperti yang diharapkan.. okay, kali ni boleh cakap dah 'UiTM dihatiku' .. bhahaha
p/s : senior2 yang dapat sambung belajar course sama, share-share la kelas macam mana, then benda lain.. gitau la sikit sebab dah banyak kali baca pasal course pjj ni tapi tak faham sangat.. mohon share sikit ye kakak adik abang.. =)

Friday, July 25

KERJA HARI SABTU, SEHARI SEBELUM RAYA

Fuhh, raya lagi sehari je tapi aku duk dekat ofis harini.. semalam ingat dah malas nak mai ofis dah, tapi bos aku pulak suruh datang OFIS harini.. bila fikirkan aku akan cuti raya lama, so aku redhakan diri untuk datang harini ha.. gara-gara nak cuti lama punya pasal, aku sanggup korbankan sehari je ni.. lagipun bulan puasa takpa kalau BUAT kerja extra kan, pahala lebih.. hihi.. tahun ni raya hujung bulan, so banyak la kerja nak kena setel sebelum cuti, payment workers dengan invois bulan ni dah kena keluar dah.. so lepas balik cuti raya nanti dah boleh kutip CEK dah.. haa, senang kerja macam tu.. hihi.. nasib baik la meeting yang dua HARI lepas hari raya tu aku tak payah attend.. kalau tak, memang aku mengamuk la.. orang nak cuti lama-lama ni, diorang nak suruh kerja pulak kan.. harini aku bukak lagu raya KUAT2, biar pengsan orang dalam ofis ni.. hihi.. okay, dikesempatan dan peluang yang ada ni nak ucap awal-awal. SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI! maaf zahir dan batin untuk semua readers, salam kosong kosong hokayy.. semoga hari raya tahun ni dapat mengeratkan hubungan sesama kita insha Allah.. =D
nak balik lagi 3 jam, tak sabar!

Monday, July 21

nak mewah ke nak murah?

tetiba entri macam ni muncul dalam kepala hotak aku ni.. dunia sekarang semua nak nampak mewah aje ha, yang susah kemudian tak ada pulak nak fikir.. actually aku tengah berkira-kira pasal HARGA kereta dan model kereta ni.. aku nak kereta mewah, means cam nampak gah bila pakai kereta.. tapi harini mata aku cam terbukak sikit bila tiba-tiba BOS aku nak keluar dan cakap 'i nak pergi beli barang, tapi malas nak balik tukar kereta, if i bawak kereta ni nanti dapat barang mahal, semua diorang nak cas mahal.. padahal harga tu seratus dua ratus je, tapi nanti mesti nak cas extra'.. okay aku terpegun kejap dengan kata-kata dia.. untuk pengetahuan korang, bos aku pakai Merc SPORT ye.. so wajar lah kena chong dengan perniaga-peniaga kedai kan?.. aku fikir punya fikir, betul jugak KATA dia.. selalunya orang tengok sesuatu tu dari penampilan kita, kalau pakai ala mak datin memang harga barang 110% diorang naikkan ha.. aku pernah tau sebelum ni, keluar pergi pasar pakaian and aku pakai seriusly sangat tak melambangkan imej budak muda dan bekerja.. nampak macam mak-mak suri rumah dan tersangatlah selekeh.. then boleh tawar harga baju sampai aku puas hati.. nampak tak kat situ?.. then next WEEK nya pergi lagi, tapi pergi lepas kerja, so pakai baju kerja la kan.. sofisikated ha, terus mintak TAWAR pun dia buat muka.. tak dapat tawar pulak tu, sakit hati kite haa.. haha..

moralnya kat sini, sila pakai selekeh dan biar nampak miskin.. asalkan duit berkepok-kepok dalam poket.. orang kalau nampak kita mewah, dia hormat tapi dia tak tahu dalam poket tak ada duit.. haha.. ok bai

Tuesday, July 1

IPOH STREET ART, BFF

ENTRI dua dalam satu nih.. nak cerita pasal bff aku yang sekarang memasing busy dengan life sendiri.. haritu diorang datang ipoh, jenguk aku yang tak ada cuti plus malas nak turun K.L. so penyudahnya, diorang yang datang sini.. lepak-lepak kat sini sebab dulu ipoh ni la tempat kitorang duk lepaking and shopping-shopping sakan.. dulu rajin jugak bercuti sesama, bff time kata nya.. haha.. no boyfie, no other friends, BFF only! tapi sekarang dah tak boleh la, memasing sibuk nak jumpa pun susah.. aku la paling sibuk kot, kan? haha, sorry nokks2 sekalian.. malam tu kitorang lepak borak-borak je, then esoknya baru bermula perjalanan kitorang kat sekitar IPOH ni.. aktiviti biasa-biasa je, makan-makan then ushar2 bandar ipoh (padahal dah bosan tengok ipoh tiap-tiap hari).. then plan la pergi Ipoh Street Art.. street art ni terletak kat belakang bangunan-bangunan lama dekat dalam town ipoh, untuk orang luar yang kurang mahir dengan sekitar ipoh tu, korang masuk town then cari sign board nama JALAN Dato Onn Jaafar hokay.. dekat dengan BANGUNAN merah, kedai kopi Wai Sing.. mesti jumpa.. haa, kalau nak lagi senang kan, korang cari bangunan warna warni dalam town ipoh, street art sebelah tu je bahagian belakang..
 ni bangunan warna warni tu, betul2 dalam town.. 
kalau jumpa bangunan-bangunan ni, jumpa la street art ipoh.
BFF aku yang cantik molek, okay aku sangat serabai plus-plus sebab malas...
opss, lagi sorang bff tak ada ye, sebab di Russia sedang belajar dan tak cuti..
art budak-budak main lompat tali
ikan emas dengan akak comel
main ape entah ni, aku pun tak tau.. haha
ada lagi picture banyak-banyak tapi malas upload, karang tak larat korang tengok.. haha.. btway just sikit komen la pasal street art ni.. kawasan yang sesuai di tengah-tengah bandar tapi malangnya ade kawasan-kawasan yang tidak dijaga.. berbau ehem2 dan ada ehem2.. memang tak ada orang jaga ke? kalau bahagian depan-depan then macam baru-baru tu masih bersih dan cantik tapi kalau dah kebelakang tu agak ehem-ehem.. tapi apa pun, tetap tak mengecewakan.. sebab cam feeling kanak-kanak sikit kan.. hihi..

p/s: pada sesiapa yang masih confuse dekat mana, ni coordinat GPS okay N 04 35.613′ E 101 4.923′




Sunday, June 29

RAMADHAN 2014

Alhamdulillah, diberi kesempatan lagi untuk menghirup udara segar di BUMI Allah S.W.T ni.. selamat BERTEMU Ramadhan tahun 2014.. rasa macam baru je puasa dua tiga hari lepas untuk tahun 2013, tup tup dah masuk ramadhan 2014 dah ha.. cepat betul masa BERLALU sekarang ni, tak terasa pun.. so dah almost 8 bulan jugak lah aku BEKERJA ni.. serius tak terasa lansung lah.. syukur, syukur .. tahun ni berpuasa dengan kehangatan yang agak berlainan dari tahun-tahun sebelumnya sebab tahun ni tahun pertama berpuasa sebagai PEKERJA, banyak sangat perbezaannya.. kalau dulu puasa time belajar, mesti bangun pagi dah sibuk bersiap nak ke KULIAH, then petang balik kelas memasak untuk housemate (ikut giliran memasak) .. malam nak pergi terawih tak sempat sebab sibuk dengan ASSIGNMENT or malas! haha.. kalau tahun lepas pulak lepas habis belajar, pagi-pagi bulan puasa mesti teman MAMA pergi kedai or pasar beli barang, jadi driver plus tukang angkat barang.. then petang, bersilat berkung fu kat dapur siapkan juadah BERBUKA, semua homemade tau, takde beli-beli kat bazar nun.. full time housewife tau.. haha.. tahun ni lain la sikit, BEKERJA.. bangun pagi, tak sahur pun sebab dah duduk sorang-sorang je then tak berapa nak lengkap sangat rumah aku ni ha.. so pagi lepas solat, terus setel kerja rumah dan bersiap untuk ke tempat KERJA.. duduk ofis, buat kerja sikit-sikit plus bila bos tak ada, bukak blog then update, pastu ikut bos pi site panas-panas tu.. then sampai jam 5 petang, balik and singgah beli untuk berbuka.. sangat la tak BEST sebab tak memasak sendiri kan.. nak masak pun, dah la duduk sorang, barang pun yang sado je.. beli ajelah yang mampu.. haha.. takpelah, yang penting ada juadah BERBUKA, ye tak?.. hantam sajalah labu.. beli je yang mana teringin tu.. bismillah then makan, malam pi teraweh.. insha Allah, semoga Ramadhan kali ni memberi seribu rahmat dan keberkatan dalam hidup aku dan keluarga.. aminnn..
p/s : petang ni tak tau nak makan apa, tengah diet atkin lah konon nye skang kan.. haha

Thursday, June 19

Resdung! penyebab dan rawatan..

entri ni ditulis berdasarkan PENGALAMAN sendiri, apa yang dialami dan cara menangani penyakit resdung.. sesiapa yang pernah TERKENA penyakit resdung kronik ni akan tahu macam mana aku rasa.. gatal- gatal dekat hidung dan mata.. bersin sentiasa dan tanpa henti dalam tempoh masa yang lama, then muka mula dinaiki jerawat dekat hidung, kening dan menular diseluruh muka (abis muka aku yang gebu gebas ni sebab resdung).. serius tak tahan..

PENYEBAB resdung adalah :
1) alah dengan habuk dan kotoran
2) tidak serasi dengan produk kulit yang digunakan
3) mempunyai masalah dengan makanan laut terutama udang dan sotong.
4) alah terhadap belacan ( sesugguhnya aku sangat trauma kalau makan belacan)

RAWATAN sementara / rawatan semasa sedang bersin teruk :
1) cuci muka dengan pembersih muka
2) tuam seluruh muka dengan air suam
3) masukkan air melalui hidung dan hembuskan sekuat hati

RAWATAN susulan :
Rawatan susulan adalah yang paling mustahak dan WAJIB dilakukan.. kalau tak buat, selamanya resdung tu akan melekat je.. tiap-taip pagi akan menderita bersin yang teruk dan selesema. pergi kat mana-mana spa yang tawarkan rawatan resdung dan jangan lupa makan ubat resdung.. jangan lupa cuci muka sehingga bersih setiap malam terutama sewaktu nak tidur..

p/s: resdung dah menular sebulan yang lepas, sekarang aku baru buat rawatan sementara gara-gara tak ada masa nak pergi buat rawatan susulan dekat spa sebab banyak kerja.. makan ubat jela dulu.. hidung dah berjerawat teruk sekarang.. boleh hilang ke parut eh?.. :(

PLEASE BEING GENTLEMAN!

Sejak dua menjak ni kan, aku perasan satu BENDA.. ada silent reader is very good, sebab at least ada orang baca cerita-cerita yang aku tulis.. tapi yang tak berapa nak boleh diterima adalah, ada pengomen RAHSIA yang tak gentleman lansung! why tak gentleman? sebab tak tunjuk nama dan mengata aku sesuka hati.. yes, komen tu tak kisah la tapi masalahnya macam nak cari pasal pun ada.. eh, nak cari pasal kat alam MAYA ni tak payah la.. mari, kita bersemuka nak? saya dah cakap, sesiapa yang tak suka dengan my blog, sila angkat kaki jauh-jauh dari sini, tak faham bahasa melayu eh?.. bukan nak marah, nak NASIHAT je ni.. buat la kerja berfaedah sikit dengan internet yang awak ade tu.. saya cabar awak, kalau awak BERANI dan memang gentleman, tunjuk la kat semua reader yang awak tu sape sebenarnya..
malas nak tulis lebih-lebih takut karang ade yang menangis dengan kata-kata aku ni.. salam perkenalan wahai 'sahabat' alam maya..

FINALLY, kena sound!

ingat tak pasal sorang workers yang aku mengata dalam ENTRI yang lepas tu? yang pasal kawen DUA orang tu.. ingat tak? ingat tak?.. haa, minggu lepas dia start pulak MENGGATAL dengan aku wey, dia ingat aku tak tahu perangai dia agaknya.. dia dapat nombor FONE aku dari SUPERVISOR yang kat ofis aku ni, mula-mula just nak tanya pasal kerja tapi last-last menggatal jadinya.. dia duk panggil-panggil aku sayang and manja bagai.. aku SMS dia , aku cakap 'jangan ganggu aku kalau takde urusan berkaitan kerja, kalau nak tanya apa-apa boleh call supervisor or bos aku'.. tapi masalah nya, dia ni macam tak faham bahasa MELAYU, aku siap tulis pakai tulisan besar-besar lagi tapi tak jugak dia faham.. ni yang membuatkan aku bengang tahap GABAN nihh.. pagi-pagi lagi dah call aku 4,5 kali then kalau aku tak angkat call dia akan mesej aku banyak-banyak kali.. haa, ni sudah menaikkan darah aku, dah la aku pas subuh nak rehat-rehat siapkan kerja rumah jap sebelum PERGI kerja, tapi manusia ni pulak duk kacau-kacau aku.. so, untuk penyelesaiannya aku bagitau dekat bos aku terus.. bos aku call dia, terus SOUND direct punyaa.. woot2.. padan muka hang, kacau aku lagi.. kan aku dah bagi warning jangan kacau aku.. bos aku siap cakap lagi nak buang dia KERJA if buat hal lagi, bos aku cakap dia dah banyak buat hal.. selalu kacau PEREMPUAN, dah banyak kali tukar tempat kerja sebab gatal tak sudah tu.. aku tak pernah jumpa orang macam ni tau, menyakitkan hati.. aku dah la tak suka orang kacau aku, kan dah kena sound!.. bos aku cakap, kalau dia kacau aku lagi, bos aku nak HENTAM dia, before ni dia duk kacau MAID indonesia yang tempat kondo dia jadi guard tu.. ish, dah banyak pompuan la dia duk buat onar.. tapi dengan aku SORRY haa, aku bukan perempuan jalanan yang takde pelajaran yang senang-senang kena TIPU hokayy.. sila angkat kaki dan BLAH dari depan bijik mata aku..
sekian, luahan hati aku tentang lelaki gatal tak sedar diri!

Wednesday, June 18

NAK KONGSI TIPS KECANTIKAN

Sekarang rasa macam consultant KECANTIKAN pulak haih, ramai kawan-kawan dok pm fb aku tanya tips, pasaipa? pasai dulu aku tak lawa lansung comot-comot then hitam pulak tu, sekarang takde la lawa sangat, lawak ade la.. asal ade je haa.. untuk tidak MENGHAMPAKAN rakan-rakan yang asyik pm aku tu, ni ha tips kecantikan yang aku nak kongsi dengan korang ni totally aku sendiri yang guna, takde COPY PASTE tips dari orang hokayy.. tips yang datang dari kegunaan seharian aku.. boleh try kalau nak, insha Allah dengan izin Allah.. yang penting kena rajin.. jom baca tips yang aku nak kongsi ni.. =)


SELAMAT MENCUBA!


Tuesday, June 17

MUSIBAH penghapus dosa kecil

Alhamdulillah, terselamat dalam kecelakaan yang menimpa diri DUA hari yang lalu.. pedih, sakit tapi syukur sebab Allah beri peringatan supaya sentiasa mengingatiNYA.. dua hari terlantar, tak bekerja, masa yang ada digunakan untuk MUHASABAH diri.. syukur dengan nyawa yang dipinjamkan.. waktu sakit adalah waktu yang paling berharga sebab aku dapat menilai orang-orang disekeliling aku.. yang betul-betul PRIHATIN, yang betul-betul PEDULI.. sanggup bantu aku waktu aku memerlukan, dan aku nampak siapa manusia yang hanya nak aku time sihat dan sebaliknya.. harini masuk ofis dengan keadaan masih sakit tapi sekurang-kurangnya kerja tak terBENGKALAI.. =)
p/s : tak dapat update lelebih sebab tak mampu nak duduk lama-lama.. doakan aku cepat sihat..

Tuesday, June 10

DUIT OH DUIT

ish, dugaan jugak kalau bekerja tapi rasa macam DUIT tak cukup.. arini GAJI weyy, tapi setelah ditolak, dibahagi dan didarab segala bagai keperluan dan KOMITMEN, akhirnya dalam sehari je gaji aku dah jadi RM250 je! Wey, nak makan ape RM250 ni dalam sebulan? dah la dengan minyak kereta lagi ni nak kena letak, takkan nak KENCING dalam tangki kot.. adoy macam mana la boleh jadi salah bajet untuk bulan ni nih?.. ni tak kira ada anak lagi, kalau ada anak lagi rasanya memang pergi kerja jalan kaki la jawabnya.. nak start BERNIAGA online balik rasa macam dah patah semangat sangat-sangat, YA ALLAH.. rasa macam nak nangis sekarang.. nak nangis raung-raung time tulis blog ni.. gaji okay tapi masalahnya rasa macam terlampau banyak komitmen.. walaupun orang nampak macam i'm OKAY tapi hakikatnya dalam poket duk mula kering dah ni.. macam mana la nak buat, dah start wassap kawan baik aku skang nak tanya pasal BISNES balik ni ha.. baru mula nak gelabah tak pasal.. duit oh duit, kat mana dapat kucari mu.. dah sasau tahap GABAN dah ni, gara-gara duit dan taraf kehidupan yang makin meningkat.. parents aku still nak bagi duit, tapi MALU wey nak ambik sebab dah kerja pun takkan aku nak ambik dari diorang lagi.. serius aku nak BERDIKARI, semoga Allah permudahkan jalan aku.. amin..
p/s: malunya takdak duit, malu sangat.. aku ada baca dari satu fb online seller ni, dia cakap if nak hidup senang dan boleh simpan duit, kena tanam sifat sayangkan DUIT disamping jangan abaikan AGAMA.. semoga, aku mampu jadi seperti nya yang sentiasa ISTIQAMAH dalam membuat perubahan ke arah yang jauh lebih baik.. *eh camne nak sayang duit? duit pun takdak lansung ni..