Saturday, June 4

lelaki DIMADUKAN!! SANGGUP ke??

Aku tertarik dengan wallpost seorang SAHABAT di FB, 'Lelaki suke nak kawen lebih dari 1, tapi ade tak lelaki yang sanggup dimadukn?' Aku rase post ni memang sesuai sangat bagi lelaki2 zaman sekarang yang bagi aku semuanya LEBIH KURANG sama je.. Kalau sebut saje pasal NIKAH KAHWIN semua lelaki tau diorang ada koata sampai EMPAT tapi bab2 AGAMA, semuanya diabaikan.. even dah kawin pun, nak BERPOLIGAMI perlu ada kemampuan jugak, tapi sekarang banyak yang mampu BATIN je, NAFKAH zahir anak isteri DIBIARKAN.. so sekarang ni persoalannya, Lelaki DIMADUKAN, SANGGUP ke??..
p/s : sekadar gambar hiasan

Aku PASTI mane ada kaum ADAM yang sanggup dimadukan, BETUL TAK?.. tapi aku pelik kenapa mereka sanggup madukan KEKASIH ataupun ISTERI mereka.. sedangkan bila menaburkan JANJI, ape pun sanggup buat demi ORANG TERCINTA tapi kenapa masih SANGGUP MENDUA dan MENTIGAKAN kadang2 tu sampai BERATUR spare part baru??..
Kalau kekasih hati bermain mata dengan LELAKI lain, cepat pula kaum ADAM ni naik DARAH tapi kenapa bila mereka yang buat perangai, mereka cakap tu PERKARA BIASA bagi seorang LELAKI.. lelaki2, fikirlah apa perasaan korang bila diri korang DIMADUKAN?? tanya pada diri korang sendiri, korang SANGGUP ke?.. Aku jamin, silap2 boleh runtuh satu rumah bila lelaki DIMADUKAN, bertumbuk tak tentu pasal pulak..
Yang berpoligami dengan IZIN isteri tu kira takpelah kan sebab isteri REDHA ,TAPI for those man kat luar sane yang masih dengan PERANGAI menduakan isteri tanpa pengetahuan isteri, fikirlah BAIK2 tindakan anda itu, apakah akan BERLAKU sekiranya anda yang diMADUKAN tanpa pengetahuan anda?.. Those for man yang ada KEKASIH HATI but masih berperangai macam ni, korang fikir balik eah, agak2 la kan, GF korang tu nak tak kawen dengan korang bila tau PERANGAI korang macam ni, kalau tak kawen pun dah pandai MAIN KAYU 3, apatah lagi bila dah kawin kan.. kalau PEREMPUAN yang berkelakuan seperti apa yang korang lakukan sekarang niey, ADAKAH KORANG SUDAH BERSEDIA UNTUK DIMADUKAN??..

P/S: artikel ni takde kena mengena dengan sesiapa pun samada yang masih hidup ataupun yang telah pergi, ni sekadar pandangan dan penulisan saya sahaja :)

6 comments:

  1. good entry. x boleh kata 'pasti' tiada lelaki yg sanggup bermadu. jika sy sanggup cam ne. Islam tidak membenarkan lelaki bermadu. Wanita je yg boleh. nice entry. teruskan usaha.

    *bila lagi

    ReplyDelete
  2. nk madu gk la...hehe

    ReplyDelete
  3. azie oh azie...

    ReplyDelete